Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρθρογραφία
Εμφανίσεις: 1104

του Αντώνη Αντωνάκου

Γ.Γραμματέα της Ο.Λ.Μ.Ε.

 

Συμμετέχοντας στη γενικότερη διαφημιστική εκστρατεία, στην οποία με σκανδαλώδη τρόπο έχει αποδυθεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας άρχισε και αυτό να διαφημίζει το "έργο" του.

Ο κ. υπουργός, πέρυσι τον Οκτώβριο, προσπαθώντας, σε εσωκομματική εκδήλωση, να δικαιολογήσει τις "μεταρρυθμίσεις" του, είπε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είχε χρεοκοπήσει, για να λάβει την απάντηση από τον "σύντροφο" του πρόεδρο της ΟΛΜΕ ότι σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε το κυβερνών κόμμα να κάνει την αυτοκριτική του, αφού είναι αυτό που είχε οικοδομήσει το προηγούμενο εκπαιδευτικό σύστημα. Όμως, το ζητούμενο για τον Έλληνα πολίτη, και κυρίως για την ελληνική νεολαία, δεν είναι τόσο οι χρεώσεις ευθυνών για ό,τι  έγινε στο παρελθόν όσο η οικοδόμηση, επιτέλους, ενός δυναμικού και δημιουργικού εκπαιδευτικού μοντέλου, που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της μεταβιομηχανικής εποχής.

Δυστυχώς, απ' αυτή την άποψη, η τυφλή πορεία που έχει χαράξει εδώ και δύο χρόνια η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προωθώντας, με αυταρχισμό και μονομέρεια, ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως τη Λυκειακή βαθμίδα και την αλλαγή του τρόπου επιλογής για τα Πανεπιστήμια, οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στη μεταρρύθμιση της αθλιότητας.

Αυτό που εξοργίζει έναν πολίτη στη διαφήμιση του υπουργείου Παιδείας είναι ασφαλώς η άμεση και έμμεση εκμετάλλευση πολύτιμων οικονομικών πόρων για πολιτική αυτοδιαφήμιση και εξευμενισμό του Τύπου. Αυτό που εξοργίζει έναν εκπαιδευτικό στην πιο πάνω διαφήμιση, είναι τα ψευδή περί ολοήμερου σχολείου, περί ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, περί κατάργησης των Γενικών Εξετάσεων.

Αυτό που εξοργίζει, όμως, πολύ περισσότερο έναν πολίτη, ο οποίος τυγχάνει, εκτός από εκπαιδευτικός, να είναι και γονιός ενός από τα εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα, που έχει μετατρέψει, αυταρχικά και αυθαίρετα, η κυβέρνηση σε πειραματόζωα, είναι η επίγνωση του Γολγοθά τον οποίον για μία διετία θα πρέπει να ανέβουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους.

Για τους μαθητές της Β΄ Λυκείου αρχίζει από το Σεπτέμβριο η ανάβαση ενός πραγματικού Γολγοθά, κατά τη διάρκεια του οποίου θα υποβληθούν σε 28 περίπου γραπτές πανελλήνιες (από αυτές που καταργήθηκαν…) εξετάσεις συν ένα αγνώστου ταυτότητας και μορφής τεστ γενικών γνώσεων. Όσοι "επιζήσουν" από το πέρασμα αυτής της "ερήμου" θα αξιωθούν τη "γη της Επαγγελίας", που ονομάζεται Εθνικό Απολυτήριο. Οι δεκάδες χιλιάδες που θα πέσουν εξαντλημένοι στο δρόμο, θα "πεταχτούν" στις σχολές κατάρτισης ή Τ.Ε.Ε., όπως τις μετονόμασε επί το ευηχότερον ο υπουργός Παιδείας.

Βεβαίως, σ' αυτή την ιστορία υπάρχουν και κάποιοι κερδισμένοι και ανάμεσα σε αυτούς είναι και τα φροντιστήρια, που έχουν καταρτίσει ήδη 16ωρα εβδομαδιαία προγράμματα.

Αν μετά απ' αυτό αναζητάτε ώρες για ανάπαυση και ψυχαγωγία, ατυχήσατε. Ας είναι καλά ο υπουργός Παιδείας και οι πανεπιστημιακοί - παιδαγωγοί σύμβουλοί του.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

26-08-1998