Συνέντευξη στην Λία Νικητάκη
Έως τη λήξη του σχολικού έτους είναι αποφασισμένοι να παρατείνουν την απεργία τους οι καθηγητές, εάν δεν βρουν ανταπόκριση στα αιτήματα τους. Αυτό τονίζει, μιλώντας στην «Α.τ.Κ.», ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ Αντώνης Αντωνάκος και υπογραμμίζει ότι οι καθηγητές είναι διατεθειμένοι να κάνουν βήματα σύγκλισης, αρκεί να υπάρξει και από κυβερνητικής πλευράς η πρόθεση να εξευρεθεί η «χρυσή τομή».
Ο κ. Αντωνάκος καταγγέλλει τον «εκσυγχρονισμό του προσχηματικού διαλόγου», απορρίπτει το «φιλοδώρημα» των 5.000 δραχμών (μεικτά) και δηλώνει ότι οι εκπαιδευτικοί θα γυρίσουν στα σχολεία με το κεφάλι ψηλά.
Την προσεχή Παρασκευή συμπληρώνετε ένα μήνα απεργίας. Πόσο είστε διατεθειμένοι να τραβήξετε το σκοινί;
«Εμείς έχουμε βάλει ένα στοίχημα: Ότι αυτή η απεργιακή κινητοποίηση δεν πρόκειται να τελειώσει πριν από τον Ιούνιο, εάν δεν δοθούν ικανοποιητικές λύσεις. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος να προσπαθεί ν' αντιμετωπίσει την εξέγερση των καθηγητών με κινήσεις τακτικής, αποφεύγοντας να καταθέσει μια ουσιαστική πρόταση, η οποία θα μπορούσε ν' αποτελέσει βάση διαλόγου. Οι κινήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, έχουν εξοργίσει τον κλάδο κι αυτό εξηγεί γιατί μέρα παρά μέρα 15.000 καθηγητές ξεχύνονται στους δρόμους, που έχουν μετατραπεί σε «ποτάμια της οργής» των εκπαιδευτικών».
Φιλοδώρημα.
Η κυβέρνηση δια των αρμοδίων υπουργών ισχυρίζεται, πάντως, ότι έχουν δοθεί σημαντικές αυξήσεις και τα περιθώρια για φέτος έχουν εξαντληθεί.
«Εάν θεωρούν σημαντικές αυξήσεις τις 5.000 δραχμές που μας δίνουν από 1ης 1ου 1997, τότε φαίνεται ή ότι οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους ή ότι οι αρμόδιοι υπουργοί δεν γνωρίζουν τη σημασία των λέξεων.
Ο "εκσυγχρονισμός", τον οποίο επαγγέλλεται η κυβέρνηση, είναι το φιλοδώρημα του πεντοχίλιαρου, ο προσχηματικός διάλογος και οι διμοιρίες των ΜΑΤ που αποκλείουν το δρόμο προς το πρωθυπουργικό γραφείο; Ή μήπως είναι το δόγμα Σημίτη, ότι "δεν συζητάω με τους απεργούς»;
Από την πλευρά σας είστε διατεθειμένοι να κάνετε ένα βήμα πίσω στις διεκδικήσεις σας, προκειμένου να δοθεί λύση;
«Σαφώς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε βήματα σύγκλισης. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστικό βήμα αυτό που' έκανε η κυβέρνηση και απάντησε με ψίχουλα στο αίτημα μας για αυξήσεις 70.000 δραχμών μηνιαίως στον πρωτοδιόριστο καθηγητή.
Περιμένουμε από την κυβέρνηση μια πρόταση η οποία δεν θ' αποτελεί εμπαιγμό για τον κλάδο. Προτάσεις όπως αυτές που ήδη έγιναν τις επιστρέφουμε στην κυβέρνηση. Οι καθηγητές θα γυρίσουν στα σχολεία με το κεφάλι ψηλά».
Υπάρχουν, όμως, και εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές οι οποίοι χάνουν τα μαθήματα τους, οικογένειες οι οποίες αγωνιούν και υποψήφιοι οι οποίοι δεν προετοιμάζονται - μέσα στο σχολείο - για τις Γενικές Εξετάσεις του προσεχούς Ιουνίου. Τι έχετε να πείτε σ' όλους αυτούς;
«Στις τελευταίες πορείες των καθηγητών, προπορεύονταν μικροί τυμπανιστές, μαθητές μας, συμπαραστάτες στους αγώνες μας. Και δεν ήταν μόνο αυτοί, αλλά και εκατοντάδες άλλοι, μέσα στον όγκο των διαδηλώσεων. Σας διαβεβαιώνω ότι οι καρδιές και των 800.000 μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας χτυπούν στο ρυθμό αυτών των τύμπανων, βρίσκονται μαζί μας, στους δρόμους της Αθήνας.
Κι αυτό διότι γνωρίζουν ότι η δική μας απεργία γίνεται για ένα καλύτερο σχολείο κι ελπίζουν μαζί μας ότι όταν αυτή λήξει θα γυρίσουν σε ένα σχολείο που δεν θα είναι υπό κατάρρευση, όπως ήταν εκείνο που κλείσαμε στις 20 Ιανουαρίου, που άρχισε η απεργία μας».
Πώς πιστεύετε ότι πρέπει ν' αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες;
«Δεν είναι δυνατόν ν' αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες, στο σύνολο τους. Και, βεβαίως, όσο η κυβέρνηση δεν δίνει λύση, το πρόβλημα θα μεγαλώνει. Εμείς σαφώς και θα συζητήσουμε αυτό το θέμα αναζητώντας την καλύτερη λύση για την αναπλήρωση στο μεγαλύτερο βαθμό των ωρών που έχουν χαθεί, αλλά όλα αυτά μετά τη λήξη της απεργίας».
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
9-02-1997