Τα νέα πρόσωπα της εξουσίας.

 

Του Νίκου  Δεμισίωτη.

 

'Άνθρωπος ήρεμος και εργατικός. Είναι από τους πρώτους που πηγαίνουν το πρωί στο γραφείο και από τους τελευταίους που φεύγουν αργά το βράδυ. Τον χαρακτηρίζει η σταθερότητα στις απόψεις του. Άνθρωπος που αγαπάει τις ευθύνες και του αρέσουν οι προκλήσεις. Λατρεύει την ελευθερία και δεν διστάζει να λέει την αλήθεια... Όσο σκληρή και αν είναι. Χρόνια συνδικαλιστής έδωσε πολλές και σκληρές μάχες. Απαιτητικός με τους συνεργάτες του. Σκληρός με τον εαυτό του. Η αυτοκριτική είναι καθημερινό... φαινόμενο.

Όταν του ανακοινώθηκε η νέα του θέση ένιωσε βαρύ το αίσθημα της ευθύνης, αλλά δεν τρόμαξε. Σκέφτηκε πως και αυτό είναι μια πρόκληση. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, Αντώνης Αντωνάκος, δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει και αυτή την πρόκληση. Νιώθει πιο έτοιμος από ποτέ. Δεν του αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Προτιμά να «μιλά» με τις πράξεις...

Πρώτη προτεραιότητα στη ζωή του Αντώνη Αντωνάκου είναι η οικογένεια του. «Είμαι παντρεμένος εδώ και 23 χρόνια και έχω και ένα γιο, τον Βαγγέλη, που είναι φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η οικογένειά μου είναι ό, τι πιο σημαντικό στη ζωή μου. Είναι αυτή που με στηρίζει στις δύσκολες στιγμές και αυτή που μου διώχνει το στρες και το άγχος της καθημερινής σκληρής δουλειάς. Μου δίνει την ηρεμία την οποία ζητάω», σημειώνει ο ίδιος με ιδιαίτερο νόημα.

Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τη νεολαία.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας υπογραμμίζει πως σε μια πόλη όπως η Αθήνα η φιλία είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα.

«Αν και σε μια πόλη όπως είναι η Αθήνα είναι αρκετά δύσκολο να μιλήσει κάποιος για ανθρώπινες σχέσεις, εγώ είμαι από τους τυχερούς. Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους σε ολόκληρη την Ελλάδα, αρκετοί από τους οποίους με τιμούν σήμερα με τη φιλία τους.

0 νέος διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, συνδικαλιστής εδώ και πολλά χρόνια, γνωρίζει καλά τα σημαντικά θέματα που απασχολούν μαθητές και φοιτητές και προτιμά να μιλά με έργα και όχι λόγια.

Η φιλία είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου», αναφέρει ο Αντώνης Αντωνάκος. Οι πολλές ώρες δουλειάς, ωστόσο, αφαιρούν από το διευθύνων σύμ­βουλο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας κάτι... πολύ σημαντικό.

«Θα ήθελα να είχα περισσότερες ελεύθερες ώρες, προκειμένου να βλέπω τους φίλους και τους ανθρώπους που αγαπώ. Αλλά τον τελευταίο καιρό οι ελεύθερες ώρες είναι είδος υπό... εξαφάνιση», σημειώνει. Επί πολλά χρόνια ο Αντώνης Αντωνάκος ασχολήθηκε με το συνδικαλισμό.

Καθηγητής ο ίδιος διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Η ενασχόληση του αυτή με τα κοινά, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, τον σημάδεψε ως άνθρωπο.

«Η ενασχόλησή μου με τα κοινά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε σημαντικό βαθμό με καθόρισε ως άνθρωπο και μου έχει δώσει τη δυνατότητα να βλέπω τα πράγμα πιο ξεκάθαρα. Να βλέπω τα προβλήματα της νεολαίας, αλλά και γενικότερα τα κοινωνικά προβλήματα από μια ευρύτερη σκοπιά. Κατάφερα να ξεπεράσω σε ένα σημαντικό βαθμό τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας: Τον ατομικισμό και τη μη προσήλωση στις κοινωνικές αξίες, όπως είναι η συμμετοχή, το ενδιαφέρον για το κοινωνικό σύνολο και η αλληλεγγύη», αναφέρει ο Αντώνης Αντωνάκος.

Θέση - πρόκληση.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας γνώριζε από την πρώτη στιγμή πως τα προβλήματα με τα οποία θα έρθει αντιμέτωπος είναι πολλά και σημαντικά. Δεν έκανε πίσω. Θεώρησε τη νέα του θέση... πρόκληση και τώρα είναι έτοιμος να δώσει τον καλύτερο του εαυτό για να πετύχει. «Στο Ίδρυμα υπάρχει έλλειψη θεσμικού πλαισίου.

Τα νομικά κενά που υπάρχουν είναι σημαντικά και δυσκολεύουν τη διοίκηση. Το Ίδρυμα από το 1947 προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στη νεολαία της Ελλάδας. Αποστολή του είναι η στήριξη και η μέριμνα της μαθητικής και φοιτητικής νεολαίας.

Το σύνολο των οικότροφων φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, Ελλήνων και αλλοδαπών που εξυπηρετεί ανέρχεται κατά μέσο όρο στους 12.000 το χρόνο.

Εγώ προσωπικά θα είμαι ικανοποιημένος, όταν τελειώσει η θητεία μου στο Ίδρυμα, αν οι υπηρεσίες που θα προσφέρει η ελληνική πολιτεία στη νέα γενιά είναι αναβαθμισμένες», υπογραμμίζει με νόημα ο Αντώνης Αντωνάκος.

 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

 

29-06-2004