Πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η μετάθεση των συζητήσεων από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών στην αλλαγή προσώπου στην ηγεσία του Π.Α.ΣΟ.Κ. δεν αναιρεί τις συλλογικές ευθύνες όλων των κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος τονίζει σε συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. Αντώνης Αντωνάκος, ο οποίος μεταφέρει τη μακρά συνδικαλιστική εμπειρία του στο στίβο της ενεργού πολιτικής.

Συνέντευξη στον Γιάννη Ευαγγελίδη

 

1. Πόσο αισιόδοξος είστε για την εκλογική μάχη και σε ποια σημεία, κατά την άποψη σας, θα κριθεί η έκβαση της;

Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Στην πραγματικότητα, αυτό που θεωρώ ότι διαμορφώνεται ακόμα είναι το εύρος της διαφοράς υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή την στιγμή γίνεται μια ολομέτωπη επικοινωνιακή επίθεση από την Κυβέρνηση σε μια τελευταία προσπάθεια να μειωθεί η διαφορά. Στο επίκεντρό της βρίσκονται η επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και η μετάθεση των συζητήσεων από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών στην αλλαγή προσώπου στην ηγεσία του Π.Α.ΣΟ.Κ.. Η προσπάθεια δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, γιατί οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αλλαγή προσωπείου δεν αναιρεί τις συλλογικές ευθύνες που έχουν όλα τα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για τα σημερινά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Οι ψηφοφόροι δεν πείθονται ότι τα ίδια πρόσωπα που επί 22 χρόνια τώρα διαχειρίζονται όλα τα θέματα χωρίς αποτελεσματικότητα θα τα διαχειριστούν στο μέλλον καλύτερα.

Για την ελευθερία του τύπου

Ο τύπος είναι καθοριστικός παράγοντας για τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Η διαπλοκή του μεγαλύτερου μέρους του με οικονομικά κρατικοδίαιτα συμφέροντα νοθεύει το πολίτευμα και δημιουργεί δημοκρατικό έλλειμμα.

2. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σημαντικότερα προβλήματα που δεν έχει επιλύσει ή έχει δημιουργήσει η ίδια η σημερινή κυβέρνηση και τι πρόκειται να αλλάξει με τη ΝΔ στην εξουσία;

Για την επανίδρυση του κράτους

Απαιτείται η αποκατάσταση μιας ανεξάρτητης, αξιοκρατικής, μόνιμης ιεραρχίας, με ουσιαστικές αρμοδιότητες και ευθύνες, «κεντρική» αποκέντρωση της λειτουργίας του κράτους, απελευθέρωση και αξιοποίηση των δημιουργικών δυνατοτήτων των Δ.Υ.

Το πρόβλημα της ανεργίας είναι ένας οδυνηρός εφιάλτης για εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Οξύ είναι και το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ακρίβειας σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια εφαρμοζόμενη περιοριστική εισοδηματική πολιτική. Δεν πρέπει να αποσιωπήσουμε και το μεγάλο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου που έγινε τουλάχιστον με την ανοχή της κυβέρνησης. Οι πολίτες αισθάνονται την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους όταν έχουν προβλήματα υγείας και εξάλλου πληρώνουν ακριβά την ¨δωρεάν¨ παιδεία. Η ανασφάλεια συνεχώς αυξάνεται, η ποιότητα ζωής είναι προβληματική και ιδιαίτερα για την Αθήνα είναι ανύπαρκτη. Το κυκλοφοριακό, η ρύπανση και η ηχορύπανση, η ανυπαρξία πράσινου και δημόσιων χώρων αναψυχής, η ανυπαρξία χώρων παιχνιδιού και άθλησης για τα παιδιά έχουν μετατρέψει την πρωτεύουσα σε πραγματικό κολαστήριο.

Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τα προβλήματα της καθημερινότητας του. Για μας η ανάπτυξη δεν είναι αυτοσκοπός. Χωρίς τους δογματισμούς και τις εξαρτήσεις από εξωθεσμικά κέντρα και οργανωμένα συμφέροντα, που χαρακτηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, με προτεραιότητες την παιδεία και την επανίδρυση του κράτους θα προχωρήσουμε σε μια Νέα Διακυβέρνηση, που θα δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες, και θα δώσει αυξημένες δυνατότητες επιλογών σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους.

3. Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει οι ψηφοφόροι να σας ψηφίσουν;

Το κυριότερο προτέρημα μου

Η αναλυτική και κριτική σκέψη, η αντίληψη της ουσίας

Το βασικό μου ελάττωμα

Η τελειομανία και η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης

Με ενθουσιάζει

Η αυθεντικότητα, ο αυθορμητισμός σε συνδυασμό με την διακριτικότητα

Με στενοχωρεί

Η αχαριστία, η ανεντιμότητα, η προδοσία

Με φοβίζει

Η ανοησία, η έλλειψη κοινής λογικής, η ιδιοτέλεια

Ονειρεύομαι να...

Κάνω ένα μεγάλο ταξίδι με την οικογένειά μου

Θεωρώ πρώτη προτεραιότητα

Προσωπικά την οικογένειά μου. Πολιτικά την εκπαίδευση.

Πολιτικός πρότυπο

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Αγαπημένη ποδοσφαιρική ομάδα

Ο Ολυμπιακός

Αθλητής που θαυμάζω

Ο Edmund Hillary

Συγγραφέας που προτιμώ

Ο Τζων Στάινμπεκ

Ηθοποιός που μου αρέσει

Ο Τζακ Νίκολσον

Μουσική που ακούω

Σχεδόν τα πάντα, ανάλογα με την διάθεση και την ποιότητα

Φαγητό και ποτό που επιλέγω

Ωμές σαλάτες, ψητά θαλασσινά, λευκό αιγαιοπελαγίτικο κρασί

Τον ελεύθερο χρόνο μου ...

Διαβάζω, ακούω μουσική,  ονειρεύομαι….

Τι με κερδίζει σ' έναν άνθρωπο

Το ανοιχτό και ελεύθερο μυαλό, το ανεξάρτητο πνεύμα.

Για το Κοινωνικό κράτος

Είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας. Τα κοινωνικά αγαθά της υγείας, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προστασίας πρέπει να παρέχονται δωρεάν σε όλους τους πολίτες με ποιοτική και ποσοτική επάρκεια.

Σε κομματικό επίπεδο, αξίζει να ψηφίσει την Ν.Δ. γιατί όσες δυνατότητες έχει σήμερα η χώρα μας τις οφείλει στις ιστορικές επιλογές της παράταξής μας και ιδιαίτερα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και το Ευρωπαϊκό του όραμα. Σε προσωπικό επίπεδο, γιατί μέσα από μια πορεία αγώνων έχω αποδείξει ότι διαθέτω τη γνώση και τη δύναμη που απαιτείται για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και να δημιουργηθεί μια νέα προοπτική, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης ο οποίος αποτελεί και την πρώτη προτεραιότητα της Ν.Δ.

4. Ποια είναι η στρατηγική που έχετε επιλέξει για την προσωπική προεκλογική σας εκστρατεία;

Απευθύνομαι κυρίως στο χώρο της εκπαίδευσης και στους φίλους από τον πολιτικό και τον κοινωνικό χώρο. Οι αγώνες που έχω δώσει από τα φοιτητικά μου χρόνια σχεδόν επί τρεις δεκαετίες τώρα με συνέπεια και επιμονή για την Νέα Δημοκρατία και για την εκπαίδευση μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και να αποκτήσω εκατοντάδες πραγματικούς φίλους σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε δώσει κοινούς αγώνες και μάχες που έχουν σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς. Από το άλλο μέρος οι εκπαιδευτικοί είμαστε ένας κλάδος με ιστορία που αριθμεί μαζί τους αδιόριστους και τους συνταξιούχους περισσότερους από 300.000 συναδέλφους.

5. Συμφωνείτε με τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις στην προεκλογική προβολή των υποψηφίων;

Γενικά θεωρώ ότι το πολιτικό μας σύστημα χρειάζεται εξυγίανση. Πρέπει να τεθούν αυστηροί όροι στα μέσα και στους τρόπους διεξαγωγής των εκλογών και όσον αφορά τα κόμματα και όσον αφορά του υποψηφίους. Δεν πρέπει η πολιτική από κοινωνικό λειτούργημα να μετατραπεί σε χόμπι αποκλειστικά για πλουσίους ή να οδηγεί σε εξαρτήσεις από οικονομικά συμφέροντα. Ούτε, βεβαίως, πρέπει να επιβραβεύεται το «μακάριοι οι κατέχοντες».

Ο λαός πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει την ευθύνη της επιλογής των καλύτερων εκπροσώπων του για το Κοινοβούλιο με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Για να γίνει αυτό, δεν αρκεί να τεθούν περιορισμοί, αλλά αφενός πρέπει αυτοί να είναι πλήρεις και να εφαρμόζονται και αφετέρου πρέπει να διαμορφωθούν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις, ώστε και κάποιος που δεν έχει να διαθέσει ούτε 1.000 ΕΥΡΩ να μπορεί να διεκδικήσει την ψήφο του πολίτη, εφόσον επιλεγεί από το κόμμα του και είναι υποψήφιος.

Επαναλαμβάνω ότι στο Κοινοβούλιο πρέπει να είναι οι καλύτεροι και αυτοί δεν είναι κατ΄ ανάγκην οι έχοντες και κατέχοντες.

 

Αντώνης Αντωνάκος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

27/01/2004