Συνέντευξη στον Δημήτρη Χρυσικόπουλο

Συνέντευξη Α. Αντωνάκου:

«Ναι στη δημιουργική σύνθεση».


«Στην εποχή μας οι συνθέσεις είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της ισχύος των συνδικάτων» δηλώνει ο νέος πρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε. σχολιάζοντας τη συνεργασία που οδήγησε για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια εκπρόσωπο της Δ.Α.Κ.Ε. στο τιμόνι της ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών.

Υπόσχεται «επαναδραστηριοποίηση της ομοσπονδίας και αποφασιστικές διεκδικήσεις από Σεπτέμβριο» με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του καθηγητή. Ο κ. Αντωνάκος χαρακτηρίζει πάντως σωστό βήμα την κατάργηση των εξετάσεων στη Β’ Λυκείου, που μελετά η κυβέρνηση.


Τι σηματοδοτεί η ανάληψη για πρώτη φορά της προεδρίαs της ΟΛΜΕ από στέλεχος της ΔΑΚΕ;

Ξέρετε, είναι η πρώτη φορά, υπό κανονικές συνθήκες. Πριν από 15 χρόνια η ηγεσία της ΟΛΜΕ είχε παραιτηθεί προκειμένου να σταματήσει η μεγάλη απεργία που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Τότε η ΔΑΚΕ είχε αναλάβει την προεδρία της ΟΛΜΕ. Τώρα, 15 χρόνια μετά, η σημασία της ανάληψης της προεδρίας της ΟΛΜΕ είναι μεγάλη. Φιλοδοξία μου είναι να δοθεί νέα ώθηση στο συνδικαλιστικό κίνημα των καθηγητών και να ξαναφέρουμε κοντά στην ομοσπονδία το σύνολο των συναδέλφων μας. Να ξαναδώσουμε αίγλη στην ΟΛΜΕ και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων.

Στόχος μας είναι να φέρουμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο κλάδος και να επιδιώξουμε την άμεση και ουσιαστική επίλυσή τους.

Ένα σχόλιο σας για τη συνεργασία με τις παρατάξεις της Αριστεράς για τη διαμόρφωση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και τις αντιδράσειs που τη συνόδευσαν;

«Οι συνθέσεις είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της ισχύος των συνδικάτων».

 

Δεν μπορώ να κατανοήσω τις αντιδράσεις αυτές. Μου θυμίζουν παιδάκι που του πήραν το γλυκό από το χέρι. Κοιτάξτε, στην εποχή μας οι συνθέσεις είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της ισχύος των συνδικάτων. Εμείς προχωρήσαμε στην ΟΛΜΕ σε μια σύνθεση απόψεων και θέσεων, η οποία κρίναμε ότι αποτελούσε απαίτηση της πλειοψηφίας των συναδέλφων, και νομίζω ότι οι όποιες αντιδράσεις επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασής μας. Σας είπα και πριν ότι φιλοδοξούμε η ηγεσία της ΟΛΜΕ να εκπροσωπεί το σύνολο των συναδέλφων μας και να μην καθορίζεται από πολιτικούς και κομματικούς περιορισμούς, αλλά να έχει ως πυξίδα το συμφέρον του καθηγητή.

Ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσειs ωs νέου προέδρου της ΟΛΜΕ:

Ήδη έχουμε ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και θα ακολουθήσει διάλογος με εκπροσώπους όλων των κοινωνικών και πολιτικών φορέων. Επιδιώκουμε την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του καθηγητή.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η ΟΛΜΕ δεν είχε τη δραστηριότητα του παρελθόντος. Έτσι, με την έναρξη του διαλόγου επιδιώκουμε και την επαναδραστηριοποίηση της ομοσπονδίας.

Κι αν ο διάλογος δεν καρποφορήσει;

Αν ο διάλογος με την πολιτεία δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε από την έναρξη του σχολικού έτους θα προγραμματίσουμε γενικές συνελεύσεις σε τοπικό επίπεδο, ώστε να καθοριστεί ο τρόπος διεκδίκησης της ουσιαστικής αναβάθμι­σης του καθηγητή. Τα τελευταία χρόνια οι καθηγητές είχαν μετατραπεί σε αποδιοπομπαίους τράγους για να καλυφθούν τα ελλείμματα της κυβερνητικής πολιτικής για την εκπαίδευση. Εμείς θα αναδείξουμε τα ελλείμματα αυτά και θα διεκδικήσουμε την ουσιαστική τους επίλυση, η οποία αφορά 90.000 μέλη, καθώς η ΟΛΜΕ είναι το μεγαλύτερο σωματείο του Δημοσίου.

Για τις φημολογούμενες αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα του λυκείου τι έχετε να πείτε;

Η ΟΛΜΕ από την αρχή είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1997 και είχε μιλήσει για αυτονόμηση του λυκείου από τη διαδικασία εισαγωγής στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Νομίζω ότι οι έως τώρα εξελίξεις μάς δικαιώνουν. Θεωρώ δε ότι, αν οι πληροφορίες για κατάργηση των εξετάσεων της Β' λυκείου και μείωση των μαθημάτων της Γ' επαληθευτούν, τότε θα πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση που εξαρχής πρότεινε η ΟΛΜΕ και θα αποδεικνύεται η ορθότητα των απόψεών μας.

City Press

 

15-07-2003