Αποσύρεται το ανιστόρητο βιβλίο της Γ' Λυκείου. PDF Print E-mail

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ: «Άτακτη υποχώρηση» μετά τη θύελλα διαμαρτυριών για παραποίηση της Ιστορίας.Του Νίκου Κουφάκου

«Μετεξεταστέο» έμεινε το βιβλίο-πρόκληση για τη Νεότερη Ιστορία της Ελλάδας και δεν πρόκειται να διδαχθεί τη νέα σχολική χρονιά στους μαθητές της Γ' τάξης του Ενιαίου Λυκείου. Το επίμαχο βιβλίο της Ιστορίας «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος» είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων για τη μονομερή καταγραφή ιστορικών γεγονότων.

Αποσύρεται τελικά to νέο μαθητικό βιβλίο της Ιστορίας και δεν πρόκειται να διδαχθεί την επόμενη σχολική χρονιά στους μαθητές της Γ' τάξης του Ενιαίου Λυκείου (Γενικής Παιδείας). Πρόκειται για το βιβλίο — πρόκληση, to οποίο παραποιούσε την Νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, καθώς κατέγραφε σημαντικά ιστορικά γεγονότα με μονομερή διάθεση από τους συγγραφείς που υιοθετούσαν τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Αριστεράς, ενώ ακύρωναν τη συνεισφορά της φιλελεύθερης παράταξης στον τόπο.

Ωστόσο, οι μαθητές δεν πρόκειται να διαβάσουν τα επίμαχα αποσπάσματα αν και δεν έχουν αφαιρεθεί ακόμα από to βιβλίο. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας αποφάσισαν όμως να μην συμπεριληφθεί το συγκεκριμένο βιβλίο στα διδακτικά εγχειρίδια της Γ' Λυκείου, κατά την διάρκεια της επόμενης σχολικής χρονιάς, με το πρόσχημα ότι προέκυψε κάποια τυπική διαφορά με τον εκδοτικό οίκο που είχε αναλάβει την αναπαραγωγή του.

Πρόκειται για ένα βιβλίο κομματικής προπαγάνδας που δεν έχει θέση

στα σχολεία, είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε. κ. Αντ. Αντωνάκος.

 

Οι υπεύθυνοι του εκδοτικού οίκου απέστειλαν εξώδικο προς το υπουργείο Παιδείας, τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων και to Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ζητώντας να απαγορευτεί η εκτύπωση, διανομή και κυκλοφορία του βιβλίου, επειδή «δεν αναγράφονταν στην εσωτερική σελίδα 5 του βιβλίου το λογότυπο των εκδόσεων και στη σελίδα 2 η ένδειξη εκδόσεις "Μεταίχμιο"», όπως συμβαίνει και με τα αντίστοιχα βιβλία του εκδοτικού οίκου.

Πάντως, όσοι έχουν δει το συγκεκριμένο βιβλίο, υποστηρίζουν ότι μπορεί να κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να διδαχθεί στα σχολεία, καθώς η διδασκαλία του θα διχάσει καθηγητές, μαθητές αλλά και γονείς. θεωρούν βέβαιο ότι θα αντιδράσουν όσοι δεν υιοθετούν τις απόψεις των συγγραφέων, καθώς αναφέρονται σε γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών και υπάρχουν πολλοί που τα έχουν ζήσει και έχουν προσωπική γνώμη.

Την άμεση απόσυρση του βιβλίου είχε ζητήσει και ο αντιπρόεδρος τns ΟΛΜΕ κ. Αντώνης Αντωνάκος, ο οποίος είχε σημειώσει: «Πρόκειται για ένα βιβλίο κομματικής προπαγάνδας που αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για κομματικά σεμινάρια στελεχών, αλλά δεν έχει θέση στο σχολείο. Το υπουργείο Παιδείας οφείλει να το αποσύρει άμεσα».

Αντιδράσεις

Στο θέμα είχε αναφερθεί εκτενώς ο «Ε.Τ.» πριν ακόμα το συγκεκριμένο βιβλίο διανεμηθεί στα σχολεία και φτάσει στα χέρια μαθητών και καθηγητών, προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις μέσα στις σχολικές αίθουσες. Μάλιστα, τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα έφεραν το θέμα και στη Βουλή ύστερα από σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος επισήμανε πλήθος σημείων με ανακρίβειες, εικασίες, προσωπικές απόψεις, αυθαίρετες ερμηνείες σε αποσπάσματα του βιβλίου, ενώ εντόπιζε και τη σκόπιμη αποσιώπηση γεγονότων, αλλοίωση και παραχάραξη της Ιστορίας.

Στην ερώτηση του σημείωνε χαρακτηριστικά ότι συγκεκριμένα βιβλία έχουν μετατραπεί σε μέσα κομματικής προπαγάνδας και εργαλεία προώθησης της διχαστικής στρατηγικής των Δολιανών. «Πλήττουν την ενότητα του ελληνικού λαού και την εθνική ομοψυχία ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτουν ακραίες καθεστωτικές αντιλήψεις νοοτροπίες και πρακτικές που αποβαίνουν σε βάρος τόσο τns εθνικής ομοψυχίας όσο και τns ίδιας τns Δημοκρατίας», τόνιζε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ρωτούσε τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου εάν προτίθεται να παρέμβει για την άμεση διόρθωση των επίμαχων αναφορών του βιβλίου.

Η πρώτη αντίδραση για το επίμαχο βιβλίο είχε προέλθει από τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού τnς Κύπρου κ. Ουράνιο Ιωαννίδη και αφορούσε απόσπασμα για τη δράση της Ε.Ο.Κ.Α. του στρατηγού Γρίβα που «προέβαλε έναν κοινωνικά υπερσυντηρητικό εθνικισμό», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συγγραφείς του βιβλίου. Η συγκεκριμένη διατύπωση είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στον κυπριακό ελληνισμό και ο αρμόδιος υπουργός εξέφρασε δημόσια τη διαμαρτυρία του σε εκδήλωση για το διαγωνισμό μα­θητικού δοκιμίου της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο.

Ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου είχε ανακοινώσει από την πλευρά του ότι πρόκειται να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο απόσπασμα από το βιβλίο, το οποίο όμως περιελάμβανε και άλλες ανακρίβειες για σημαντικά γεγονότα της Νεότερης Iστoρiας της Ελλάδας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

15-07-2002