ΙΣΤΟΡΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ: Κατακραυγή και αίτημα απόσυρσής του. PDF Print E-mail

Βιβλίο διχασμού και προπαγάνδας.

Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσει το νέο μαθητικό βιβλίο της Νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας, που θα αρχίσει να διδάσκεται στη Γ Λυκείου από τη νέα σχολική χρονιά. Στο βιβλίο καταγράφονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα με μονομερή διάθεση από πλευράς των συγγραφέων που ακυρώνουν τη συνεισφορά της φιλελεύθερης παράταξης στον τόπο.

Γεγονότα που δεν έχουν αποδειχθεί ιστορικά και αποτελούν εκτιμήσεις μερίδας μόνο των ιστορικών - πολιτικών επισημαίνονται στο νέο βιβλίο για την Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου, που παρουσίασε χθες ο «Τύπος της Κυριακής». Το βιβλίο έχει πάρει την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και θα διδάσκεται στους μαθητές της Γ' τάξης του Ενιαίου Λυκείου από την ερχόμενη χρονιά.

Στο βιβλίο που υπογράφει η συγγραφική ομάδα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ιστορικό κ. Γιώργο Κόκκινο, ουσιαστικά αλλοιώνονται δεδομένα ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και υιοθετούνται μονόπλευρες απόψεις, αλλά και φήμες που έχουν διασπαρεί τα τελευταία χρόνια σχετικές με πρόσωπα και καταστάσεις.

Βιβλίο κομματικής προπαγάνδας που δεν έχει θέση στο σχολείο, χαρακτήρισε

το βιβλίο ins Γ' Λυκείου ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Αντωνάκος.

 

Αν και τύποις, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει συμμετοχή στα διδακτικά βιβλία των σχολείων, θεωρείται βέβαιο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση «έβαλε το χεράκι του», καθώς είναι δεδομένη η στάση της Ρηγίλλης, να μπει ένα τέλος στην παρελθοντική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά.

Κάτι όμως που δεν δείχνει να συμμερίζεται και η Χαριλάου Τρικούπη,

με πρώτο διδάξαντα τον πρωθυπουργό, ο οποίος προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να δημιουργήσει διχαστικό κλίμα στο ελληνικό λαό, με εμπρηστικές για το θέμα δηλώσει, αναμοχλεύοντας τα μίση και τα πάθη του παρελθόντος!

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο… κομματικής προπαγάνδας», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Αντ. Αντωνάκος. «Αποτελεί χρήσιμο εργαλείο… για κομματικά σεμινάρια στελεχών αλλά δεν έχει θέση στο σχολείο».

Επίμαχα σημεία

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια από τα επίμαχα σημεία του βιβλίου:

Στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 228 αναφέρεται: «...Το επόμενο έτος κέρδισε τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός ανέλαβε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Άρχισε έτσι η προσπάθεια για την πολιτική και κοινωνική ενσωμάτωση των πε­ριθωριοποιημένων μικροαστικών, εργατικών και αγροτικών στρωμάτων και για την υπέρβαση των εμφυλιοπολεμικών αντιθέσεων».

Πρόκειται για μια καθαρά κομματική τοποθέτηση για ένα θέμα που πρόσφατα αποτέλεσε αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή. Η αντιδικία αυτή δείχνει ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται σε σχολικό βιβλίο και πολύ περισσότερο να διδάσκεται σε μαθητές.

Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στη σελίδα 227 του βιβλίου, υποστηρίζεται το ιστορικά αναπόδεικτο:

«...0 Κωνσταντίνος Καραμανλής εδραιώνεται στην εξουσία από το 1955 ως το1963, χάρη στην υποστήριξη του θρόνου και των Αμερικανών και με τη βοήθεια του δικού του προσωπικού του κόμματος, της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (E.P.E.)».

Στην επόμενη παράγραφο της ίδιας σελίδας σημειώνεται για τον Γεώργιο Παπανδρέου:

«Ο Γεώργιος Παπανδρέου, επικεφαλής της νεοπαγούς Ένωσης Κέντρου (Ε.Κ.), κηρύσσει, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, τον Ανένδοτο Αγώνα, δηλαδή τη λαϊκή κινητοποίηση εναντίον του "κομματικού κράτους", που είχε εγκαθιδρύσει η δεξιά πα­ράταξη», κάτι που δεν υιοθετείται από όλους τους Έλληνες.

Στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 227 σημειώνεται: «Η Χούντα των Συνταγματαρχών, υπό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, κατέλαβε την εξουσία την 21η Απριλίου, προλαβαίνοντας τη "Χούντα των Στρατηγών" που ευνοούσε ο Κωνσταντίνος», κάτι που επίσης δεν έχει αποδειχθεί ιστορικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

10-06-2002