Με τον

Αντώνη Αντωνάκο

Αντιπρόεδρο της ΟΛΜΕ

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για την επόμενη τριετία. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, εισαγωγή της πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο με τα σημερινά δεδομένα;

Οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση με τα σημερινά δεδομένα είναι μια πιθανότητα, η υλοποίηση της οποίας εξαρτάται από τη χρηματοδότηση και τον σωστό προγραμματισμό. Η κυβέρνηση δεν μας έχει πείσει ότι είναι διατεθειμένη να διαθέσει τα χρήματα, ούτε ότι έχει ιδιαίτερες ικανότητες στον προγραμματισμό.

Την επιμόρφωση των καθηγητών στις νέες τεχνολογίες που προβλέπεται από το πρόγραμμα του υπουργείου, πώς την κρίνετε;

Είναι ένα γνωστό πρόγραμμα με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη καθυστερήσει. Ελπίζουμε τα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτού του προγράμματος να μην είναι ο επιπλέον πλουτισμός εκείνων οι οποίοι έχουν αναλάβει να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη απόφαση.

Ο κ. Ευθυμίου δεσμεύτηκε να καταργήσει τις διπλό-βάρδιες στα σχολεία με την ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων...

Πρόκειται για ένα «παραμύθι» το οποίο επαναλαμβάνεται με ιδιαίτερη εμμονή την τελευταία εικοσαετία. Δικαιολογημένα επομένως δυσπιστούμε.

Προβλέπεται να προσληφθούν 8.352 εκπαιδευτικοί για το σχολικό έτος 2001-2002. 0 αριθμός επαρκεί;

Ο αριθμός δεν θεωρούμε ότι είναι επαρκής. Τα προβλήματα θα φανούν και πάλι στους δύο πρώτους μήνες του σχολικού έτους, όπως και κάθε χρόνο. Το πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί εάν δεν γίνουν τομές στον προγραμματισμό, με στόχο να είναι γνωστές οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό τουλάχιστον δύο μήνες πριν από την έναρξη του σχολικού έτους

Εσείς πως θα οριοθετούσατε μια ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας στην Ελλάδα;

Με δυο βασικά ζητήματα. Πρώτον, την ευρύτατη συναίνεση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, η οποία προϋποθέτει εγκατάλειψη των μονομερών πολιτικών και διάλογο, και δεύτερον την ουσιαστική χρηματοδότηση. Πρέπει οι δαπάνες για την Παιδεία να «ξεκολλήσουν» επιτέλους από το τριτοκοσμικό ποσοστό του3,5% επί του ΑΕΠ και να ξεπεράσουν το 5% τουλάχιστον.

Γιάννης Φώσκολος

ΕΘΝΟΣ

 

24-08-2001