Προμηθείς, όχι επιμηθείς.

Η συζήτηση γύρω από την επίλυση του προβλήματος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας γενικότερης συζήτησης, η οποία πρέπει να απασχολήσει την ελληνική κοινωνία στο σύνολο της.

Τη βασική ευθύνη για την προώθηση αυτού του διαλόγου την έχουν η Κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική των μονομερών αποφάσεων και των ανεύθυ­νων πειραματισμών.

Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης, πρέπει να είμαστε «προμηθείς» και να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έπρεπε η πολιτεία προ πολλού να δώσει λύση στο πρόβλημα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, νια να μην αναγκαστεί κάποια στιγμή, σήμερα ή αργότερα δεν έχει σημασία, να αποδεχθεί ανεπιθύμητες ρυθμίσεις, οι οποίες θα της επιβληθούν στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων της.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δύο σημαντικά ερωτήματα στα οποία το υπουργείο οφείλει να δώσει μια πειστική απάντηση. Πρώτον, ποιος ευθύνεται για τους περίπου 80.000 Έλληνες φοιτητές που φοιτούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού; Και δεύτερον, γιατί οι τίτλοι από πολλά «κολέγια» χωρίς πανεπιστημιακή κατοχύρωση έχουν στην αγορά εργασίας μεγαλύτερο αντίκρισμα από τα πτυχία πολλών Ελληνικών πανεπιστημίων;

Θα προσέθετα ότι οι επιπτώσεις από αυτά τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, με δεδομένο ότι τουλάχιστον 300 δισ. τον χρόνο σε συνάλλαγμα «φεύγουν» από την οικονομία, ενώ ένα αντίστοιχο ποσό διοχετεύεται σε κέντρα ελευθέρων σπουδών, τα οποία στην πλειονότητα τους είναι ανεξέλεγκτα, όσον αφορά την ποιότητα και εν τέλει την αξία των παρεχόμενων «γνώσεων».

Έτσι, ενώ βεβαίως το υπουργείο καλά κάνει και δεν αποδέχεται τη ρύθμιση της αναγνώρισης των πτυχίων που υποτίθεται ότι επιβάλλεται από την ΕΕ, από το άλλο μέρος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, της φυγής φοιτητών στο εξωτερικό και της προσφυγής τους σε αμφίβολης αξίας κέντρα ελευθέρων σπουδών και κολέγια, στην ουσία τους και όχι αποσπασματικά και εκ των υστέρων.

Αντώνης Αντωνάκος

Αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ

ΕΘΝΟΣ

 

10-08-2001