Βόλεϊ. PDF Print E-mail

Με τον

Αντώνη Αντωνάκο

Γ. Γραμματέα

της Ο.Λ.Μ.Ε.

Πώς αναμένεται η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς;

Θεωρώ ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα αναπαράγει τα προβλήματα που υπήρχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου ότι δεν έγινε καμία ουσιαστική παρέμβαση από πλευράς του υπουργείου Παιδείας.

Σε ποια σημεία εστιάζετε τα σημαντικότερα προβλήματα;

Ελλείψεις σε αίθουσες, σε διδακτικό προσωπικό, σε βιβλία και εποπτικά μέσα, οι οποίες προκύπτουν πάντα ως συνέπεια της μόνιμης υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης. Όλα αυτά θα καταστήσουν και φέτος τη λειτουργία των σχολείων προβληματική, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους δύο μήνες.

0ι υπάρχουσες σχολικές αίθουσες νομίζετε ότι είναι επαρκείς για την ομαλή λειτουργία των σχολείων;

Στα μεγάλα. αστικά κέντρα το πρόβλημα της σχολικής στέγης παραμένει μεγά­λο, με την πλειοψηφία των σχολείων να λειτουργεί όχι μόνο σε βάρδιες, αλλά και σε ακατάλληλα κτίρια. Οι επιπτώσεις του προβλήματος της έλλειψης σχολικής στέγης και της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου είναι ιδιαίτερα αρνητικές.

Οι φετινοί διορισμοί των εκπαιδευτικών είναι αρκετοί ή θα υπάρχουν και πάλι ελλείψεις;

Θα υπάρχουν και πάλι σημαντικές ελλείψεις και ιδιαίτερα σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως η πληροφορική. Η «ρευστότητα» της μεταρρύθμισης δημιουργεί μεγάλες αυξομειώσεις στο μαθητικό δυναμικό σε διάφορες κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να είναι ανύπαρκτος ο σωστός προγραμματισμός των αναγκών σε διδακτικό προσωπικό.

Οι εργασίες επισκευής στα σχολεία, που είχαν υποστεί ζημιές από τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου, προχώρησαν σε ικανοποιητικό βαθμό;

Από τη μέχρι τώρα πληροφόρηση που έχουμε, τα σχολικά κτίρια έχουν αποκατασταθεί και δεν θα υπάρξει όξυνση του προβλήματος της έλλειψης σχολικών κτιρίων, σαν συνέπεια της περσινής καταστροφής. Παραμένει, ωστόσο, αυτό που ανέδειξαν η περσινοί σεισμοί, δηλαδή η ακαταλληλότητα της σχολικής στέγης και σε πολλές περιπτώσεις η επικινδυνότητα της, ακόμα και όταν είναι καινούργια, κάτι που θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

Μιχάλης Νιβολιανίτης

ΕΘΝΟΣ

 

8-09-2000