Στρουθοκαμηλισμός και Παιδεία. PDF Print E-mail

του Αντώνη Αντωνάκου

Γ. Γραμματέα της ΟΛΜΕ

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Γενικών εξετάσεων, είδαν το φως της δημοσιότητας έρευνες και στατιστικά στοιχεία που αφορούν την ελληνική νεολαία και, ιδιαίτερα, όσους αποφοίτους Λυκείων δεν κατόρθωσαν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά κι αποτελούν μια δραματική καταδίκη της ανεπάρκειας της εκπαιδευτικής πολιτικής που ασκείται στη χώρα μας και της ανικανότητας της πολιτείας να δώσει λύσεις και να ικανοποιήσει τη ζήτηση της ελληνικής νεολαίας για ανώτερη μόρφωση και για επαγγελματικά εφόδια.

Πενήντα χιλιάδες Ελληνόπουλα σπουδάζουν σε όλες τις χώρες του εξωτερικού. Δεκάδες χιλιάδες άλλα, συνωθούνται σε αμφιβόλου ποιότητας κολέγια και κέντρα ελευθέρων σπουδών. Εδώ και δεκαετίες η ελληνική πολιτεία στρουθοκαμηλίζει μπροστά στα ανεκπλήρωτα όνειρα δεκάδων χιλιάδων παιδιών που διεκδικούν το δικαίωμα στην ανώτερη μόρφωση.

Εκατοντάδες χιλιάδες έφηβοι κάθε χρόνο εξωθούνται στην εξουθενωτική μάχη για μια θέση στο Πανεπιστήμιο, διαβάζοντας σε καθημερινή βάση ωράρια εξαντλητικά ακόμα και για φοιτητές και για ενήλικες.

Όσοι μετά από αυτήν την εξαντλητική μάχη κατορθώσουν να κερδίσουν μια θέση στον "παράδεισο", προσγειώνονται απότομα στη γκρίζα πραγματικότητα της "δωρεάν εκπαίδευσης" (δύο λέξεις - δύο ψεύδη), που στην πραγματικότητα κοστίζει πολλές φορές το ίδιο, αν όχι περισσότερο, από τις σπουδές στο εξωτερικό.

Από τους "ατυχήσαντες" στις Γενικές Εξετάσεις, ο μεγαλύτερος αριθμός είτε δοκιμάζει για μια ακόμη φορά τη δυνατότητά του να ανταποκριθεί στο εξουθενωτικό σύστημα επιλογής, είτε καταλήγει σε κάποιο ακριβοπληρωμένο Κέντρο "Ελευθέρων Σπουδών".

Όμως κάποιες δεκάδες χιλιάδες δεν συμβιβάζονται και χάρις στην οικονομική άνεση (πολλές φορές και στις οικονομικές θυσίες) της οικογένειας παίρνουν το δρόμο της εκπαιδευτικής προσφυγιάς. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι απαγορευμένα στην Ελλάδα. Όχι στους Έλληνες, αλλά στην Ελλάδα.

Σε λίγο θα έχουμε Έλληνες φοιτητές ιδιωτικών πανεπιστημίων και στο Ζαΐρ αλλά όχι στην Ελλάδα. Θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ και ο κύριος πρωθυπουργός να απεγκλωβιστούν από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος και από τα ιδεολογήματα που προσχηματικά προβάλλει η "τακτοποιημένη" κοινότητα των πανεπιστημιακών.

Πόσο μάλλον που, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του ΥΠΕΠΘ για "ελεύθερη" πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, το εξοντωτικό νέο σύστημα που επέβαλε η κυβέρνηση, θα ωθήσει τα επόμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερο αριθμό νέων στα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

1-10-1998