Έρχεται "τσουνάμι" στην Παιδεία. PDF Print E-mail

Συνέντευξη στον Γιάννη Κουρτάκη

του Αντώνη Αντωνάκου

Γ. Γραμματέα της Ο.Λ.Μ.Ε.

Τι είναι αυτό κ. Αντωνάκο που προκάλεσε την σημερινή ένταση και τα επεισόδια που είδαμε έξω από τα εξεταστικά κέντρα;

Τα επεισόδια οφείλονται στην κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας. Η απόλυση των 18.000 "ουσιαστικά" μονίμων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μας οδήγησε σ' αυτή την κατάσταση. Ο κ. Αρσένης έρχεται και λέει στους ανθρώπους, που επί οκτώ χρόνια η ίδια η πολιτεία εμπιστεύτηκε την εκπαίδευση της ελληνικής νεολαίας, "συγγνώμη κάναμε λάθος". Και τους καλεί μέσα σε τρεις ώρες να μεταφέρουν στο χαρτί ό,τι έχουν μάθει τέσσερα ολόκληρα χρόνια στο Πανεπιστήμιο. Πώς είναι δυνατόν ένας λογικός άνθρωπος να αποδεχθεί κάτι τέτοιο.

Η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της καταστολής, για να επιλύσει τα σημαντικά προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Πώς κρίνετε αυτή την κυβερνητική απόφαση;

Το πρόβλημα δεν λύνεται με μια καθολική αντίθεση σ' αυτά τα μέτρα. Δεν υπάρχει κανένας πολιτικός και κοινωνικός φορέας ο οποίος να συμφωνεί με τις αλλαγές του κ. Αρσένη, εκτός από τους συμβούλους του. Τη στιγμή που όλη η κοινωνία εκφράζει την αντίθεσή της στη μεταρρύθμιση Αρσένη, πώς μπορεί ο ίδιος να συνεχίζει ανενόχλητος, ερήμην της κοινωνίας. Από την αρχή της χρονιάς είχαμε επισημάνει ότι ο υπουργός Παιδείας συσσωρεύει ένταση που θα οδηγήσει σε έκρηξη.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας σας χαρακτηρίζει μειοψηφία υποκινούμενη από κομματικά γραφεία. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Μου κάνει εντύπωση πως οι κ.κ. Σημίτης και Αρσένης οικειοποιούνται τη δήθεν άποψη της πλειοψηφίας. Ίσως να μην γνωρίζουν ότι οι πλειοψηφίες καταγράφονται μέσα από κοινωνικούς φορείς και όχι από τα κομματικά γραφεία. Άλλωστε γιατί δεν μπαίνει στον κόπο ο πρωθυπουργός να δει τη δημοτικότητά του στην κοινή γνώμη. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι δεν βρίσκουν επιτηρητές και αντί των καθηγητών, επιστράτευσε δασικούς, υδραυλικούς και δημοτικούς υπαλλήλους.

Τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα κ. Αντωνάκο;

Η χθεσινή ένταση ήταν μια σταγόνα στον ωκεανό των αντιδράσεων που έρχονται.

Σας κατηγορούν ότι για άλλη μια χρονιά κρατάτε υπό ομηρία τους μαθητές ενόψει των Πανελληνίων Εξετάσεων;

Τη φετινή απεργία δεν την κάνουν οι καθηγητές, αλλά ο υπουργός, ο οποίος είχε την ευκαιρία να κάνει τον διαγωνισμό σε μια νεκρή εκπαιδευτική περίοδο, αντί αυτού τον τοποθέτησε στην καρδιά των εξετάσεων. Εμείς τον είχαμε προειδοποιήσει για τις συνέπειες της πράξης του. Τώρα ας πληρώσει το τίμημα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

12-06-1998