Συνέντευξη στο Β. ΜΠΕΣΚΕΝΗ

Στο μικροσκόπιο του «Ε.Τ.» η επ' αόριστον απεργία των καθηγητών που ξεκίνησε σήμερα με τα μάτια του αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ κ. Αντώνη Αντωνάκου. Με κατανοητά αιτήματα τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης που θα τους παρέξει ένας λογικός μισθός, αλλά και με άμεσο τον κίνδυνο, αν η κυβέρνηση αδιαφορήσει ακόμα μία φορά και δεν τα κάνει δεκτά, να μεταφερθούν οι κινητοποιήσεις ακόμα και στην περίοδο των πα­νελληνίων εξετάσεων. «Είναι στο χέρι της κυβέρ­νησης», όπως λέει και ο ίδιος.

Για ποιο λόγο καταφεύγετε ύστερα από επτά χρόνια στην έσχατη Λύση της απεργίας διαρκείας;

Τα προβλήματα, αντί να έχουν λυθεί, έχουν οξυνθεί. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα βρί­σκεται υπό κατάρρευση και ο Έλληνας εκπαιδευτικός είναι καταδικασμένος στην εξαθλίωση, κα­θώς υπήρξε αντικείμενο λιτότητας χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς τέλος.

Τι ποσοστά συμμετοχής υπολογίζετε ότι θα έχει η απεργία;

Δεν μπορώ να μιλήσω με νούμερα. Υπάρχει μεγάλη αποφασιστικότητα, η οποία προκαλείται από αγανάκτηση για τον εμπαιγμό του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης και η οποία θα εκφραστεί με τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία.

Πιστεύετε ότι η απεργία θα τύχει στήριξης από όλες τις παρατάξεις;

Η απεργία αποφασίστηκε από συναδέλφους καθηγητές και θα τη στηρίξουν οι συνάδελφοι καθηγητές μέχρι την ουσιαστική ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Θεωρείτε ότι θα κρατήσετε περισσότερο από τους αγρότες, οι οποίοι πραγματοποίησαν  τους μακροβιότερους απεργιακούς αγώνες προσφάτως;

Το θέμα δεν είναι πόσο θα κρατήσουμε εμείς την απεργία, αλλά για πόσο θα συνεχίσει η κυβέρνηση να εμφανίζει αυτό το αντιλαϊκό πρόσωπο.

Ο κλάδος των καθηγητών έχει τη συμπαράσταση όλης της ελληνικής κοινωνίας, καθώς πληρώνει το κόστος της ανυπαρξίας εκπαιδευτικής πολιτικής.

Τι δε σας ικανοποιεί στο νέο νομοσχέδιο περί του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων;

Διεκδικούμε το αυτονόητο. Να ζούμε αξιοπρεπώς βασιζόμενοι στο μισθό μας. Ζητούμε τις 250.000 δρχ. το μήνα για τον καθηγητή, που - σημειωτέον - διορίζεται στα 40 του!

Νομίζετε πιθανό να εφαρμόσετε το έσχατο μέτρο στην εσχάτη των περιπτώσεων, δηλαδή στην περίοδο των Πανελληνίων Εξετάσεων;

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμιά μορφή αγώνα ούτε να θέσουμε χρονικά όρια στον αγώνα μας. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και τη δυνατότητα να μη μας αναγκάσει να φτάσουμε μέχρι αυτού του σημείου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

20-01-1997