Σαρτζετάκης - Δαμανάκη βίοι παράλληλοι.

του  Αντώνη Αντωνάκου

Αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ

 Η ιστορία είναι σε όλους γνωστή. Το1985 ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου, εξαπατώντας τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, πρότεινε για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον κύριο Πρόεδρο Χρήστο Σαρτζετάκη.

Οι στόχοι ήταν σαφείς.Αφενός, να κινητοποιήσει την ισχυρότατη αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, η οποία είχε αρχίσει να απογοητεύεται από την αθέτηση των υποσχέσεων (έξω από την ΕΟΚ, έξω από το ΝΑΤΟ, έξω οι Βάσεις του θανάτου και λοιπά φληναφήματα), και, αφετέρου, να λεηλατήσει, για μία ακόμα φορά, τις ψήφους της Αριστεράς.

 Πράγματι, είχε τότε εκτιμηθεί σωστά, και αποδείχτηκε στις εκλογές που ακολούθησαν μετά από 3 μήνες, ότι ακόμα τα αριστερά ανακλαστικά μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων ήταν πολύ ισχυρότερα από την ορθολογική ανάλυση και από την ψύχραιμη κρίση, η οποία θα οδηγούσε στην καταδίκη μιας κυβερνητικής πολιτικής που υπήρξε καταστροφική για τον τόπο.

Βεβαίως, ένα χρόνο μετά τη μεγάλη απάτη των «καλύτερων ημερών» του 1985, ένα μεγάλο κομμάτι των εξαπατηθέντων τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ, εκλέγοντας στις δημαρχίες των τριών μεγάλων δήμων της χώρας τρία στελέχη της Ν.Δ..

Αν σήμερα κάνουμε αυτήν την αναδρομή είναι γιατί η ιστορία επιχειρείται να επαναληφτεί στο δήμο της Αθήνας δεν είναι καθόλου τυχαία και οι στόχοι της ξεπερνούν κατά πολύ το δημαρχιακό αξίωμα. Αυτό, άλλωστε, εξηγεί και τη σκανδαλώδη οικονομική και πολιτική στήριξη που της προσφέρεται.

Δεν είναι μόνον οι οικονομικές δαπάνες, που ξεπερνούν κατά πολύ τις δαπάνες των μικρών κομμάτων στις εθνικές εκλογές (βεβαίως δεν πρέπει να απορεί κανένας αφελής γιατί δεν παρεμβαίνει το ΣΔΟΕ του κ. Δρυ), δεν είναι μόνον η εύλογη και μέσα στους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού άμεση πολιτική στήριξη που της προσφέρεται, είναι κυρίως η αήθης πολιτική στήριξη, που επιχειρείται με ολοκληρωτικές μεθόδους και με κτυπήματα κάτω από τη ζώνη (εδώ το ΣΔΟΕ του κ. Δρυ φαίνεται πιο ευαίσθητο).

Οι στόχοι αυτής της κυβερνητικής επέλασης είναι, αφενός, η επίτευξη μιας σημαντικότατης πολιτικής νίκης με την κατάληψη της Δημαρχίας της  Αθήνας και, αφετέρου, η οικοδόμηση της περιλάλητης Κεντροαριστεράς, με στόχο τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν αυτές.

Για μία ακόμα φορά η ιστορία επιχειρείται να επαναληφθεί. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ενεργοποιήσει τα ανακλαστικά των αριστερών ψηφοφόρων, αδρανοποιώντας τη λογική πολιτική τους ανάλυση.

Όμως, δυστυχώς για τον κ. Σημίτη και τους πολιτικούς συμβούλους του, τους διαφεύγει ένας σημαντικός κανόνας και αυτός είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα. Η απάντηση των Αθηναίων θα είναι καταλυτική για τους «εκσυγχρονισθέντες» χαμαιλέοντες της πολιτικής μας ζωής.

 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1998