Η ΔΕΠΑ και οι αγωγοί. PDF Print E-mail

«Με δημοσιεύματα που προειδοποιούν για πάγωμα επενδύσεων στην Ελλάδα απαντά η Ρωσία στις πιέσεις που φέρονται να ασκούν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ στην Αθήνα για να μην πωληθεί η ΔΕΠΑ σε Ρωσικές εταιρείες…». Δημοσίευμα 13/2/2013

Ένας ακήρυκτος πόλεμος μαίνεται, ανάμεσα σε συμφέροντα της Ε.Ε. και των Η.ΠΑ. και σε Ρωσικές εταιρείες, γύρω από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Τα δημοσιεύματα που, αρκετά διακριτικά, εμφανίζονται στον τύπο δείχνουν την ένταση που επικρατεί και την προσπάθεια να επιβληθούν στην κυβέρνηση επιλογές που δεν θα έχουν μοναδικό κριτήριο την πιο συμφέρουσα προσφορά αλλά πραγματικά ή υποτιθέμενα «εταιρικά» προτάγματα.

Δίχως να αγνοεί κάποιος τους ενδεχόμενους συνυπολογισμούς στρατηγικών γεωπολιτικών στοχεύσεων, στον καθορισμό του ύψους της προσφοράς εκ μέρους των Ρωσικών εταιρειών, οφείλουμε να είμαστε καχύποπτοι στις επικλήσεις αυτών των επιχειρημάτων εκ μέρους εκείνων που, προφανώς με το αζημίωτο, τα προβάλλουν για να επιτύχουν και  να δικαιολογήσουν την επιδιωκόμενη εύνοια υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων. Συμφερόντων με «ξένη κυριότητα» αλλά και εγχώρια αντιπροσώπευση.

Έρχεται έτσι η σειρά και της σημερινής κυβέρνησης να αναμετρήσει το ανάστημά της στο διεθνές πεδίο. Όπως έκανε στο πρόσφατο παρελθόν η κυβέρνηση Καραμανλή με την σταθερή άρνησή της στην παράλογη απαίτηση να παραλάβει τα «κεκλιμένα» υποβρύχια, στα οποία οι ίδιοι οι Γερμανοί επίμονα αρνούνταν να παραχωρήσουν επίσημη πιστοποίηση. Βεβαίως η κυβέρνηση του Γ.Α.Π. τα παρέλαβε. Όπως άλλωστε, στα πλαίσια της «ανεξάρτητης και αδέσμευτης» πολιτικής που από την ίδρυσή του διακήρυσσε το ΠΑΣΟΚ, φρόντισε να ακυρώσει και την συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη[1], ο οποίος θα καθιστούσε τη χώρα σημαντικό ενεργειακό κόμβο.

Βέβαια οι πολιτικές αυτές συνάντησαν λυσσώδεις αντιδράσεις, στις οποίες προσφέρθηκαν αφειδώς ερείσματα από το εσωτερικό.

Στην παγίδα της εξυπηρέτησης συμφερόντων επιστρατεύθηκαν «ανυπόμονες» φιλοδοξίες και ανερμάτιστα ιδεολογήματα που με σημαία το «λεφτά υπάρχουν» οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Το ερώτημα που απομένει τώρα είναι ποιος θα πει το «μεγάλο όχι», σε όλους εκείνους που εκβιάζουν αποφάσεις που δεν υπηρετούν το κοινό συμφέρον αλλά μόνο τα δικά τους συμφέροντα.  Ποίος εκτός από την πιο συμφέρουσα για τη χώρα απόφαση για τη ΔΕΠΑ, (και τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις που ακολουθούν), θα έχει το «ανάστημα» να ενεργοποιήσει άμεσα και τις προηγούμενες συμφωνίες των αγωγών[2].

15-2-2013

 [1] «Υπηρετώντας τα αμερικάνικα συμφέροντα, ο Γ. Παπανδρέου, σε συνεργασία με το σφόδρα αμερικανόφιλο Βούλγαρο πρωθυπουργό, απενεργοποίησε τις μεγάλες εθνικές συμβάσεις με τους Ρώσους!...» ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΙΖΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 15/2/2013

[2] «Εκτός, λοιπόν, από την νέα συμφωνία για τον ΤΑΡ, καλούμε τον Αντώνη Σαμαρά και την τρικομματική κυβέρνηση να ενεργοποιήσουν άμεσα τις προηγούμενες συμφωνίες των αγωγών… παραμερίζοντας τα όποια αμερικανικά συμφέροντα!...» ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΙΖΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ